Някои банки спират да предлагат срочни депозити, въвеждат такса "влог" за големи суми

Повече от 60 млрд. лв. са оставени на съхранение в банките у нас

24.06.2021 | 11:05 Редактор: Елеонора Танева
Някои банки спират да предлагат срочни депозити, въвеждат такса

Една от търговските банки у нас въвежда 0,70% такса за съхранение на парични средства по разплащателни и спестовни сметки. Таксата ще се начислява за суми над 400 000 лв. или еквивилентът им в друга валута, но само върху горницата. Таксата се въвежда заради високите разходи на банката за поддържане и съхранение на парични средства. 

Детските сметки или тези с благотворителна цел ще останат без дължима такса.

Все повече банки спират да предлагат срочни депозити. Някои от финансовите институции у нас вече отписват този тип влогове от каталозите си.

Още в началото на 2021 г. една от търговските банки на пазара първа обяви това свое решение, а скоро след това друга я последва. Тогава финансови експерти прогнозираха, че още банки ще последват примера. Причина за това са нулевите лихви, пише "Монитор".

От години насам банките у нас продължават да трупат парични средства, които не успяват да разпродадат под формата на кредити, въпреки ръста на кредитния пазар. Това увеличение се компенсира именно от ударното спестяване на българина. Повече от 60 млрд. лв. са оставени на съхранение в банките у нас. 

От 7 юли едната банка ще спре да отваря нови депозити, друга - на 3 август.  

Алтернатива на стандартните срочни депозити са структуриран депозит или специален 12-месечен влог, при който минималното салдо е 1000 лв.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Стига бе, колко да са им високи разходите да оперират с тези пари...милите да ги ожалиш... Сигнализирай за неуместен коментар