Уволненият шеф на РИОСВ-Бургас: Министър Личев вероятно е подведен

Екоминистърът не пожелал да говори с Детелина Иванова относно "Каваците" и "Смокиня"

23.06.2021 | 16:08 Редактор: Здравко Черкезов
Уволненият шеф на РИОСВ-Бургас: Министър Личев вероятно е подведен

Уволненият директор на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас Детелина Иванова заяви на брифинг днес, че служебният министър на екологията Асен Личев е бил заблуден, не е пожелал да се срещне с нея и да я чуе какви са мотивите за предложената от нея заповед за изменение на режима за строителство на територията на природна забележителност "Пясъчни дюни" в местността "Каваците". 

"В границата на тази защитената територия, от момента на нейното обявяване, има два действащи къмпинга - "Смокиня" и "Веселие", които съществуват повече от 40 години. С тази заповед ние въвеждаме режим за тях, за да могат да се извършват реконструкции и ремонти, но има категорична забрана за ново строителство на тази територия", обясни пред медиите Детелина Иванова, цитирана от БГНЕС.

По думите й твърдението, че тази заповед е създадена с цел да се узакони незаконно строителство, което се намира в защитената територия не отговаря на истината.

"Министър Личев вероятно е подведен, за да вземе това решение, тъй като заповедта за изменение е също толкова рестриктивна, както и предходната заповед от 1984 г. и в годините е показала, че не може да бъде ефективно приложена. Предложението за изменение на режима на защитената територия е направено от РИОСВ Бургас. Тази заповед освен, че забранява строителството в защитената територия забранява и поставянето на преместваеми обекти, което до този момент не съществуваше в заповедта. Прави се изключение само за територията на бившите къмпинги "Смокиня" и "Веселие", които попадат в границите на защитената територия. Заповедта обаче категорично поставя условие за съгласуване на тези дейности с РИОСВ и забранява строителството върху пясъчни дюни. Изключението са само върху територия, на която няма пясъчни дюни. Категорично тази заповед е приложима и достатъчна за прилагане на ефективен контрол на всички дейности в рамките на защитената територия", заяви отстраненият директор на РИОСВ-Бургас.

Детелина Иванова коментира и последния драстичен случай с поставените бетонни пети на плажа "Смокиня". "Издаването на разрешение за строеж не е в компетенцията на РИОСВ-Бургас. Квалификацията дали това е преместваем обект или не, начинът на изпълнение и техническите характеристики е в правомощията на органите прилагащи ЗУТ и ЗУЧК" , обясни Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК