България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Министър Денков: Началници на регионални структури ходят по партийни сбирки, това трябва да бъде пресечено

Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години, алармира министърът на образованието

21.06.2021 | 09:05 Редактор: Десислава Атанасова

Национална карта на висшето образование у нас търси проблемите в програмите за обучение и специалностите, така че след завършване студентите да се реализират успешно на пазара на труда. 

Какви са необходимите промени в образователната ни система и защо се заговори за политически натиск върху учители и директори?

"Заварих една система, която очаква изпити. Последният един месец беше приоритет успешно да преминат изпитите. Можем да отчетем една успешна кампания. Политизацията на системата - вижда се една йерархична структура, това трябва да бъде пресечено и това е нещо, за което трябва да работим всички. То се виждат доста лесно - началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо". Това заяви в "България сутрин" министърът на образованието проф. Николай Денков.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, министър Денков обясни, че засега в сектора могат да бъдат спокойни. 

"В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", каза той.

И посочи проблемите във висшето образование у нас.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.

И обясни как би могла да се промени картината. 

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR образователният министър проф. Николай Денков.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров коментира и новата мярка за насърчаване "Отново заедно", която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на лагери. 

"Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици, как ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи проф. Денков.

И посочи, че един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности.

"Да се сключват договори между работодатели и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", каза още той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
калинки вън
преди 7 месеца
Всички началници на РУО и директори на училища се избират по партиен и шуро-баджанашки принцип! Пълно е с некадърни герберски калинки! Сигнализирай за неуместен коментар