Премахването на лимитите на болниците е стъпка в правилната посока, смята д-р Койчев

Самата система генерира задлъжнялост, твърди той

17.06.2021 | 21:23 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров настоя Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса да се споразумеят за премахване на лимитите на болниците.

"Макар и със закъснение, това са положителни неща, стъпки в правилната посока. Тези неща трябваше да се случат отдавна", заяви лекарят и общински съветник от групата на ГЕРБ/СДС д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Тези лимити "по-скоро поощряваха други болници, които не са технологично развити", посочи лекарят и акцентира върху нуждата от непрекъснато повишение на ресурсите в здравеопазването.

"Поради малкия ресурс разпределен на много повече играчи на този пазар, се доведе до това, че някои структуроопределящи болници са в състояние на постоянно недофинансиране", обясни общинският съветник от СДС.

"Задлъжнялостта е нещо, което така или иначе в повечето работещи болници е налично. Но когато има свръхзадлъжнялост, и ако това е наистина така, тогава можем вече да търсим други причини", заяви д-р Койчев. 

И не изключи като причина корупция в здравеопазването, но "това е въпрос на доказване".

"Самата система е заложена така, че генерира задлъжнялост и много трудно се излиза от тази ситуация", обясни лекарят.

Страшно става, когато задлъжнялостта стане много висока и застраши от декапитализация болницата, която е търговско дружество, стана ясно още от думите на общинския съветник.

Той поясни, че болниците са така наречените квази-търговски дружества. Определи като "доста наивни мантри" исканията от страна на БСП болниците да не са търговски дружества.

"Това са хора, които не са управлявали на терен или проявяват известна доза лицемерие", смята д-р Койчев.

Ако остане сегашната нереформирана здравна система, допълнителните пари ще потънат като "пясък във водата", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК