Край на мълчанието: Ангелов коментира скандалите, обвини Кацаров в некомпетентност

"Говори се за тежки злоупотреби, които ги няма на практика", категоричен е бившият здравен министър

16.06.2021 | 19:18 Редактор: Здравко Черкезов

Бившият министър на здравеопазването с първи коментар след скандалите в болниците "Александровска" и "Лозенец". Според служебния кабинет там има редица нарушения и злоупотреби. Служебният здравен министър поиска и смяна в ръководствата на болниците.

2 седмици, след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров отстрани ръководството на "Александровска болница" и назначи ново, то още не може да встъпи в длъжност. Причината - Софийският градски съд (СГС) спря изпълнението на вписването в Търговския регистър на новото ръководство. 

Рокадата дойде, заради данни за злоупотреби в лечебното заведение и дългове в размер на 68 млн. лв., голяма част, от които натрупани по времето, когато начело на болницата бе проф. Костадин Ангелов. 

След дълго мълчание, той коментира случилото се. 

"Говори се за тежки злоупотреби, които ги няма на практика. Коментират се едни числа, които са публични данни и се насочва общественото мнение, че видите ли, има някакви злоупотреби. Такива не бяха доказани. Последните решения, които виждате и на Агенцията по вписванията, и на СГС показват, че министърът допуска грешки, той не познава законодателството и не знае как да действа, което е абсурдно на практика. То е опасно за хората", заяви проф. Ангелов. 

Името на проф. Костадин Ангелов бе замесено и в скандала с нерегламентираните трансплантации в болница "Лозенец". Според служебния министър Стойчо Кацаров пациент е прередил трима в листата за чакащи, след обаждане по телефона и със знанието на Ангелов. Той бе обвинен и, че е мълчал за нередностите, въпреки че е знаел за тях и е разпоредил сигналите да бъдат изпратени до ДАНС и ГДБОП. 

"По отношение на Правителствена болница да се коментира, че държава не си е свършила работата - категорично това не отговаря на истината. Държавата си е свършила работата, органите са информирани, органите работят и тогава, когато се прави някакво разследване, за първи път чувам аз то да се известява публично и не е работа да се оповестяват данни в хода на извършване на разследването", изтъкна бившият здравен министър.

Служебното здравно министерство продължава с проверките в най-големите болници в страната.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Разбира се че има злоупотреби Сигнализирай за неуместен коментар