Светият синод: Полът не е въпрос на личен избор

Понятие различно от мъж и жена е в разрез с вярата на светата Православна църква

16.06.2021 | 20:04 Редактор: Елеонора Танева
Светият синод: Полът не е въпрос на личен избор

"Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор. Така, както ние не можем да избираме своите родители, по същия начин не можем да избираме и своя пол – той е наша природна характеристика, която подлежи на освещаване в Църквата и която до края на земните ни дни ни съпътства". Това становище е подписано от българския патриарх Неофит, цитирано от dnes.bg. 

"Влагането на съдържание в понятието "пол“, различно от биологичното му разбиране, би „конституционализирало“ ново понятие, несъвместимо с българския обществен ред, непознато в националната ни правна система, и би прокарало идеи, несъвместими с изконни нравствени ценности и вярата на светата Православна църква.

Тълкуването на понятието "пол" показва греха и порока на човешкото съзнание, пише в становище на Светия Синод до Конституционния съд (КС), поискано за тълкуване на въпроса: "Как следва да се разбира понятието "пол“ в Конституцията и има ли то смисъл, различен от биологичния?", се пита в позицията Светия синод.

Становището е по образувано дело № 6 от 2021 г. на КС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК