Какви са нарушенията на Габриела Козарева в Агенцията по вписванията?

Не е отстранена заради "Александровска болница" и болница "Лозенец", категоричен е Янаки Стоилов

16.06.2021 | 17:35 Редактор: Здравко Черкезов

Досегашният директор на Агенция по вписванията Габриела Козарева беше отстранена с решение на правосъдния министър проф. Янаки Стоилов заради "множество нарушения".

Миналата година Агенцията е сключила договор с "Информационно обслужване", което едновременно определя цените и изпълнител по договора.

"Стойността е 1 млн. лв. без ДДС, при положение че за подобна дейност в Министерството на правосъдието има изградена система за видеонаблюдение на 3 сгради на стойност под 100 хил. лв. без ДДС. Разликата е 10 пъти", посочи служебният правосъден министър.

Нарушения ръководството на Агенцията извършило и в кадровата политика. 

"Установи се, че г-жа Козарева се е самоопределила за ръководител по два проекта, съответно изплатените суми са в порядъка на 26 хил. лв.", съобщи зам.-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев.

През изминалите 3 години досегашният директор не е правила опити да свърже Търговския регистър с европейската система БРИС, заради което България търпи санкции от ЕС. Освен тази, Козарева бавела и други процедури с години.

Смените на ръководствата в "Александровска болница" и болница "Лозенец" обаче не били сред причините за отстраняването й. 

Не действам под натиск, категоричен е Стоилов.

От правосъдното министерство избраха на мястото на Козарева да застане бившият ръководител на Агенцията - Даниела Митева. Тя е отстранена от поста през 2009 г., след като прокуратурата започна проверка срещу нея за злоупотреба с обществена поръчка на софтуер, по която Митева получила премия от 2000 лв. 

Спорни обществени поръчки е имало и в системата на правосъдието. Извършвани са и необосновани разходи. Едно от местата със съмнителни обществени поръчки са затворите. 

"Българските затворници, чрез лавките, са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 е стигнала 30 лв. на кг", каза още министър Стоилов.

Към момента се проверяват общо пет обществени поръчки за 75 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
СТЕЛА
преди 2 години
Е то се знае на КОЙ Е МОМА - НАЙ-СИЛНИЯТ! СЕГА ОБАЧЕ ОТИВА В ИНФОРМАЦИОННО - АКО ПРОБИЕ ТАМ - МАКАР, ЧЕ Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗАЩОТО СКЛЮЧИ ОГРОМЕН ДОГОВОР С ТЯХ И АВ - ТО НАДЕЖДАТА ЗА ПРОМЯНА ОТИВА В БOКЛУКА.......................... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 2 години
Мома Козарева е била човек на някой "силен".Но,е изпуснала мярката,самозабравила се е ! Сигнализирай за неуместен коментар