Мащабно учение показа как се действа при самолетна катастрофа

В инсценирания полет участват 150 човека, самолетът катастрофира заради горски пожар край Сандански

16.06.2021 | 14:05 Редактор: Десислава Атанасова

Мащабно учение за спасяване на хора от паднал самолет се проведе на територията на Сандански. Обучението има за цел да покаже как се действа в критична ситуация след самолетна катастрофа

"Всички знаем от последните дни това, което се случи, че е изключително важна бързата намеса на структурите, които са свързани с  издирване и спасяване. Разиграва се паднал самолет, в резултат на това се активизират силите, които трябва да реагират и започваме спасяване - първо от самолета в последствие гасене на горски пожар, който е възникнал в резултат на падналия самолет", обясни старши комисар Красимир Шотаров.
 

В инсценирания полет участват 150 човека, които пътуват от Солун до Варна. В района на Сандански самолетът катастрофира заради горски пожар.

"Надеждата на всички спасителни служби е, че колкото и тежко да е произшествието, може да има някой жив, който се нуждае от незабавна помощ. Поради това и първите действия, които наблюдавахте са оказване на помощ на евентуално пострадали хора", заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В спасителната операция се включиха екипи на пожарната и армията, Гражданската въздухоплавателна администрация, Авиационната база в Крумово, представители на Българския червен кръст и Югозападно държавно предприятие.

"За да бъде всичко реалистично, беше изготвен макет на самолет – същият е направен в град Сандански - конструкцията му е метална и представлява умален модел на ТУ 134", обясни директорът на РДПБЗН-Благоевград Георги Пармаков.

Обучението се провежда ежегодно, но заради пандемията миналата година беше отложено.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК