"Долината на химията": Искат да изградят леярна в Русе

Задълбочава ли се проблемът с мръсния въздух в дунавския град?

15.06.2021 | 19:44 Редактор: Здравко Черкезов

Напрежение в Русе заради намерение на испанска фирма да изгради леярна в града. Русенци са категорично против производството чрез топене на скрап от черни метали.

От вече близо 10 години Мирослав Малчев активно се бори за решаване на проблемите с въздуха в Русе. Категорично е против инвестиционните намерения за изграждането на леярна в града. 

"Русе не заслужава такава съдба. Да бъде обгазяван, да има болни хора, болни деца, вечер да спим на затворени прозорци", заяви Мирослав.

Според него, ако бъде изградена нова леярна, тя само ще задълбочи проблема с мръсния въздух. По последни проучвания от март 2021 Русе е в топ 3 по замърсяване на въздуха в страната. 

"Едно, че няма как да се контролира това, което се изпуска, дали ще има филтри, дали няма да има, всичко е на доверие", посочи той.

Община Русе също е против изграждането на завода. Въпреки уверенията от страна на инвеститора, позицията на кмета Пенчо Милков след общественото обсъждане остава непроменена. 

"В случай, че експертния съвет даде положително становище, или директора на РИОСВ издаде такова решение след това становище, смятам че трябва да се оспори, каквато възможност има в закона", заяви кметът на Русе. 

Испанската фирма отказват предложението на общината за постоянен мониторинг над дейността им, за да се види какви вредни вещества ще се отделят в атмосферата. 

"От двете страни, източна и западна промишлена зона, Русе е притиснат като менгеме… със своите промишлени производства… Ние се превръщаме отново в долината на химията", коментира адвокатът Анатоли Казаков.

 След приключване на всички процедури от РИОСВ Русе ще имат 45 дневен срок да се произнесе дали в града ще има нова леярна.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
О, да трябва да се помисли за здравето на хората...дано се откажат от мовата леярна. Сигнализирай за неуместен коментар