Кардиолог: Не изключвам датският национал да е имал генетично заболяване

Доц Карамфилов посочи, че наличието на дефибрилатор и бързата реакция са спасили Ериксен

14.06.2021 | 19:13 Редактор: Десислава Атанасова

Датският футболист Кристиян Ериксен, който изпадна в безсъзнание на терена, се чувства по-добре. Той обаче иска да разбере каква е причината за случилото се.  Според лекарите Ериксен е получил сърдечен арест. Какви са причините за него - обясняват специалистите.

29-годишният датски полузащитник Кристиян Ериксен е претърпял сърдечен арест. Кардиологът Доцент Карамфилов не изключва вероятността датският национал да има генетично заболяване.  

"Има голяма група генетични заболявания, наречени каналопатии, които дори и при най-добрите диагностични процеси, рядко можем да диагностицираме предварително и аз считам, че това е именно такъв проблем при този футболист", обясни доц. Кирил Карамфилов от Александровска болница. 

Адекватното поведение на съотборниците на Ериксен и щабът имат ключова роля за положителната развръзка, категоричен е доцентът. 

"Наличието на дефибрилатор, наличието на бърза реакция - това е нещо, което е спасило живота му и мисля, че ние в България от дълги години обмисляме такава програма с инсталиране на обществените места на такива подобни дефибрилатори, ето виждаме как на практика, това спасява живот на млад човек", допълни  още той.

Ще продължи ли професионалната кариера на датския халф Кристиян Ериксен, според специалистите, е рано да се каже, но позитивен изход от ситуацията е възможен.

Медикаментизното възстановяване, което се прилага  при професионалните спортисти, не е безобидно и също носи своите странични реакции. 
 

"Всички тези химични субстанции, хормонални добавки и електролити в някаква степен могат да променят оптималния водосолевия баланс и хормонален баланс в тялото, и да бъдат предпоставка за това нещо", посочи още доцентът.

Инцидентът с Ериксен се повтори в Казахстан вчера,  по време на среща от местната втора дивизия. Защитник пада на терена и загуби съзнание. Той е в болница в стабилно състояние.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вис
преди 2 години
Млад...Здрав...Прав... Спортист...Разправяйте ги на старата ми шапка...Причината Са Ваксините на ,Пфайзер...Подписвам се... Сигнализирай за неуместен коментар