КНСБ: Цялата ни енергийна система е в кризисна ситуация

"Данъчната ни система е най-несправедливата в ЕС", заяви Пламен Димитров

11.06.2021 | 21:17 Редактор: Искра Ангелова

Ще продължи ли да работи след 1 юли ТЕЦ "Марица Изток" 2?

"Ако не продължи да работи - ще настъпят катаклизми, което само по себе си не дава големи надежди. Това, което получихме от президента като обещание е, че назначеното от него правителство ще направи, така че в новия регулаторен период ТЕЦ "Марица изток 2" да има съответния процент участие на регулирания пазар. И за да може да работят 2 блока там", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров за "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че това, което трябва да се сложи на масата, са възможностите на България от една страна, а от друга - залежите и запасите, които имаме. 

"Както и условията, в които се намираме в зелената сделка. Ние не успяхме да прокараме нашите национални интереси и тези 55% намаление на емисиите за 9 години няма как да бъдат постигнати по друг начин, освен с жертви. А тези жертви минават чрез енергийната ни независимост, тя касае националната ни независимост и стигаме до работните места в комплекса "Марица изток 2" където пряко има заети 10-12 хиляди души, а косвено още поне 60,70 хиляди", подчерта Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че през 2025 година влизат много тежки директиви, които са приети вече.

"Сегашните, които са жестоки, ще изглеждат доста смешни. От 2025 година ще бъде огромно предизвикателство, ако комплексът може да продължи да работи в този си вид. Политиците не искат да вземат решение, прехвърлят от един на друг, отлагат нещата в годините. Без тези ТЕЦ-ове нашата енергийна система все още не е готова да бъде устойчива. Цялата ни енергийна система е в кризисна ситуация", коментира експертът.

Запитан каква част от ел.енергия са ТЕЦ-овете, той отговори: "Около 40-50% от общата ел.енергия, в зависимост дали е лято или зима. При тежки зими сме били на ръба, дори с включени всички зимни въглищни мощности."

Той допълни, че се въртим в омагьосън кръг с Параграф 22.

"Всяка година плащаме 600-700 млн. на американските централи. Ако спрем да плащаме - те ще фалират, това е ясно. Плащаме емисиите на държавната ТЕЦ, която бавно стигна 1 млрд. задължение. В политическа ситуация никой не закача тези тежки проблеми", категоричен е президентът на КНСБ.

Пламен Димитров отново подчерта, че данъчната ни система също трябва да изглежда по друг начин. А по думите му тя е най-несправедливата в ЕС и приближаваме африканската бедност.

"Ние вече излизаме от кризата, последното тримесечие фирми показват двуцифрен ръст. В България много сектори се възстановят. Отново се разправяме с финансовия министър за мярката 60/40", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК