Повишава се мощността на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Пети енергиен блок е в планов годишен ремонт от 17 април

26.05.2021 | 07:48 Редактор: Искра Ангелова

Започнало е плавно повишаване на мощността на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от компанията, след като във вторник за няколко часа мощността на блок беше временно намалена на 50%. 

Причината за намалените мощности на 25 май стана изключване на една от двете турбопитателни помпи в неядрена част на блока. Съгласно изискванията на технологичния регламент и проектните алгоритми, системата за автоматично разтоварване е понижила мощността на блока, а от атомната централата съобщиха, че няма промяна в радиационната обстановка на площадката. 

Повишаването на мощностите е започнало от 20:30 часа вчера след извършени проверки за потвърждаване работоспособността на оборудването. Натоварването на блока се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент, и ще продължи до достигане на пълна мощност, допълниха от компанията.

Пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов годишен ремонт от 17 април тази година, съобщава още най-големият производител на електрическа енергия в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК