От АЕЦ "Козлодуй" са категорични: Няма авария и радиация

Енергийното министерство увери, че няма риск за хората и населени места без електричество

22.01.2021 | 13:46 Редактор: Радостина Димитрова

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа тази нощ. От Централата са категорични - авария няма, няма и излъчена радиация. Няма опасност за енергийната системата на страната.

При задействане на автоматична защита блокът спира от експлоатация, правят се съответните проби и проверки, за да може впоследствие да влезе блокът наново в експлоатация. Причината за задействаната защита е извършване на "рутинни операции".

"Основното, което разбрах от изпълнителния директор, е, че няма никаква опасност за радиационна активност нито в Централата, нито за страната", заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

В момента тече подготвителна процедура по пускането на блока, за да заработи до края на деня.

От енергийното министерство увериха, че риск за хората няма и са взети всички мерки, за да няма населени места без електричество.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г., съобщиха от ЕСО.

Според ядрения експерт проф. Георги Касчиев става дума човешка грешка, а последствията ще бъдат за централата. 

"В този случай грешката е била такава, че е довела до мълниеносна поредица от събития, които са задействали и то за секунди аварийната защита на Пети блок. Първо ще има икономически загуби, бавно ще включат блока. Трябва натоварването да става по-бавно. Това задействане на аварийната защита е шок за реактора, за ядреното гориво, все едно с вашата температура от 37 градуса да ви хвърлят в ледена вода 3-4 градуса", обясни проф. Касчиев.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК