Бивш шеф на НСБОП: Яхват службите за сигурност, работим като бананова република

"Бягаме от правилата, опасно е за националната ни сигурност", заяви ген. Румен Миланов

10.06.2021 | 21:30 Редактор: Тодор Петров

Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите по върховете на службите за сигурност имат политически привкус.

"Съвременните служби на развитите държави работят при строги правила и има вътрешно убеждение на определени ръководители. Нашата политическа класа се опитва и има възможността да яхне службите. Има едно управление, налага се стандарт за назначаване на хората. Идва следващото управление със следващия стандарт. Защото бягаме от правилата, не се спазват!", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Според него се оказва, че колкото и проблемен да е човешкият ресурс, все повече той губи своя потенциал. Докато не вкараме ясни правила в развитието на тези структури и не намалим до минимум политическото влияние, това ще се повтаря, категоричен е ген. Миланов.

Той се съгласи с твърдението, че през годините тези служби се използват за бухалки на властта.

"Най-малко това беше по времето на НДСВ. Всеки някъде ги използва за тесни политически цели. Промените, които стават, ги приемам, за съжаление, като съвсем логични. Вървят като старо наследство и сигурно ще продължават, докато не сменим модела на управление на службите. Опасно е за националната ни сигурност, защото не искаме да работим по правила и технологии. Работим като бананова република", обясни бившият шеф на НСБОП.

Ген. Миланов е на мнение, че трябва да се препроектира цялата ни система за национална сигурност. За това били необходими политическа воля и време - около 10 години.

Скандалът с подслушванията

Иска се друг подход, когато става дума за подслушвания извън закона и с други средства, стана ясно още от думите му.

"Докато нямаме превенция, това нещо ще се вихри при всички политически ситуации", подчерта ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR.

"Бюрото реагира постфактум - когато гражданин прояви съмнения и подаде молба. Много е важно да има системен контрол, който да не допуска това нещо. Моралът на служителите става дефицит. Една система, която упражнява контрол, без морал и истинско професионално поведение... Убеден съм, че от Софийския градски съд няма да излезе такава информация, няма как", заяви още бившият директор на НСБОП.

"СРС-тата вървят на хартиен носител и тези, които не представляват интерес, има процедура за тяхното унищожаване. Звучи добре. Но ако изграждам обвиненията си само на тези СРС-та, които съм подбрал, утре защитата ми не може да ги ползва", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК