Радев: Карадайъ да си припомни клетвата, която е положил пред НС

"Турция е нашата родина", каза Карадайъ на среща с председателя на турския парламент

09.06.2021 | 19:10 Редактор: Жаклина Иванова

ВМРО и НФСБ излязоха на протест пред централата на "Движението за права и свободи" (ДПС). Поводът е изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция, което според патриотите поставя под съмнение националната идентичност на България. На среща с председателя на турския парламент Карадайъ каза: "Турция е нашата родина".

Патриотите настояват прокуратурата да се самосезира, защото, според тях, изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е заплаха за етническия мир. 

"Ние излязохме, за да заявим своята категорична позиция, че ДПС трябва най-накрая да бъде закрита", заяви Алекдансърд Сиди от ВМРО.

"Тази земя е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там след османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи", отбеляза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Думите му коментира и президентът Румен Радев.

"Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието родина и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред НС, да спазва българската Конституция. Не може да се създават партии на етническа и верска основа", посочи Радев.  

Очаква се протестите да продължат докато исканията на патриотите не бъдат изпълнени.

Вижте повече подробности в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК