МЗ: Шефът на болница "Лозенец" опитва да остане и нещата да се потулят

Ако Спасов остане, може да укрие доказателства за злоупотреби, твърди зам.-министър д-р Димитър Петров

08.06.2021 | 11:52 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: Шефът на болница

"Любомир Спасов се опитва да остане в болница "Лозенец“. Това навява на съмнението, че той може да се опита да укрие доказателства", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Той коментира решението на Софийския градски съд, който по искане на проф. Спасов блокира назначаването на новия съвет на директорите на болница "Лозенец".

Здравният министър назначи на 4 юни нов съвет на директорите на болница „Лозенец“. Той включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

Софийският градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок. 

"Решението на СГС е за временно спиране на регистрацията на новия съвет на директорите на болница „Лозенец“, а не е решение по същество. Вероятно, ще го обжалваме. По този начин проф. Спасов се опитва да остане в болницата. Това оставане в болницата му може да доведе до укриване на доказателства и факти, манипулирането на хора и др", каза д-р Петров за БГНЕС.

"Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Той припомни, че от МЗ са изнесли фактите по случаи, които Изпълнителна агенция "Медицински одит" им е дала.

"Те са дадени и на предишния министър и да не се прави на ощипана госпожица. Неговите твърдения, че са дадени в ДАНС не са верни. Това е направила Изпълнителната агенция. Тя е сезирала и него. Не мога да си обясня, защо, имайки тези ясни данни, при конкурса, който е проведен, проф. Спасов отново е бил назначен“, заяви д-р Петров.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook  ТУК