Село Микре - "Отсечката на смъртта", какво казват експертите за пътя?

Неправилно изпреварване с висока скорост е най-вероятната причина за вчерашната катастрофа

07.06.2021 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова

Неправилно изпреварване с висока скорост е най-вероятната причина за вчерашната катастрофа край село Микре на пътя София-Варна. При инцидента загинаха петима души, един пострада тежко, състоянието му остава критично. Пряк свидетел на катастрофата става трикратният златен медалист на републикански първенства по карате Иво Мукански.

В неделя преди обед Иво Мукански и съпругата му се прибират към София от почивката си през уикенда. След село Микре на прав участък с над 100 км в час ги изпреварва автомобил, който секунди след това се удря челно в движещата се лека кола в насрещното.

"Съвсем спокойно можеше да няма никаква катастрофа, ако БМВ-то се беше се прибрало зад мен. На около 200 метра зад мен имаше две коли. В следващия момент погледнах огледалото и видях въпросното БМВ, че изпреварва тези коли. В първия момент си помислих, че ще се прибере зад мен, 200 метра разстояние имаше между мен и задните коли. Той можеше да се прибере зад мен и да пропусне насрещно движещите се. Той не го направи, а продължи да ускорява. Отстрани изглеждаше, че все едно нарочно се удари в насрещната кола. В следващия момент дъжд и стъкла, и пластмаса, и течност върху моята кола", сподели Иво Мукански.

Според експерта по пътна безопасност Диана Русинова въпреки че на пръв поглед участъкът край Микре, изглежда добре, всъщност крие много рискове за пътната безопасност. 

"Пътните знаци не са закрепени, на места дори са погрешно поставени. Този участък има проблеми с отводняването, с почистването на растителността и ако тук изглежда, че тревата е орязана, то нагоре се вижда, че има проблем. Вчерашния инцидент го отдавам на факта, че двамата водачи са били млади и неопитни, което е довело до това – карайки с несъобразена или с превишена скорост, просто не са могли да преценят дистанцията. За мен това най-вероятно се е случило, за да настъпи пътният инцидент", коментира Русинова.

Участъкът края Микре стана печално известен като "отсечката на смъртта" заради честите инциденти в района. За последните години жертвите вече са 23, а петиция в интернет призовава хората да се включат към искането за регулиране на скоростта в участъка.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК