Очевидец с разказ от първо лице за катастрофата с 5 жертви край Микре

Говори трикратният златен медалист от републикански първенства по карате Иво Мукански

07.06.2021 | 07:08 Редактор: Тодор Петров

Неправилно изпреварване с висока скорост е най-вероятната причина за вчерашната катастрофа край село Микре на пътя София-Варна. При инцидента загинаха петима души, един пострада тежко, състоянието му остава критично.

Инцидентът стана вчера преди обед, колите са били с варненска и ловешка регистрация. В едната пътували двама младежи на по 23-години. В другия автомобил е имало четирима мъже - между 21 и 58 години. 

На място са починали трима мъже, а след това четвърти в ловешката болница и пети - в плевенската. Най-вероятната причина за трагедията е неправилно изпреварване с висока скорост. 

Пряк свидетел на катастрофата става трикратният златен медалист на републикански първенства по карате Иво Мукански. 

Заедно със съпругата му се прибират към София от почивката си през уикенда. След село Микре на прав участък с над 100 км/ч ги изпреварва автомобил, който секунди след това се удря челно в движещата се лека кола в насрещното. 

"Съвсем спокойно можеше да няма никаква катастрофа, ако БМВ-то се беше прибрало зад мен. На около 200 метра зад мен имаше две коли. В следващия момент погледнах огледалото и видях въпросното БМВ, че изпреварва тези коли. В първия момент си помислих, че ще се прибере зад мен. Той можеше да се прибере зад мен и да пропусне насрещно движещите се. Той не го направи, а продължи да ускорява. Изглеждаше, че все едно нарочно в отсрещното се удари в насрещната кола и в следващия момент дъжд, стъкла, пластмаса и течност върху моята кола", разказа Мукански.

Виждайки какво се случва, той спира веднага, а съпругата му подава сигнал на 112. Остават на местопроизшествието над 1 час. Време през което пристигналите на място спешни медицински екипи и гражданска помощ полагат съвместни усилия, за да извадят пострадалите и жертвите от смачканите автомобили. 

А Иво смята, че само 2 секунди е било времето, което е могло да превърне семейството му от свидетел в участник в тежката катастрофа. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК