Мариана, Сашо и “Шосетата на свободата”

Те са пример за “любов по действителен случай”

06.06.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

Епизодът от поредицата “Умно село” ни среща с уникалния интелектуален и семеен тандем Мариана Мелнишка и Александър Геров.

Те са пример за “любов по действителен случай”. Без граници, възраст и предразсъдъци. Тя е Мариана Мелнишка, преводач, “бетеанец”, преподавател, журналист, той - Александър Геров, математик-информатик. Двамата заедно са тандем на колело и екипаж на лодка, къмпингарски екип от Крапец или скиорски тим на Мальовица. 

Стоят зад десетки интелигентни проекти, заедно и поотделно. Тя е сред създателите на култовото списание ЛИК, превела е първите книги от поредицата за Хари Потър, Антъни Бърджес, Джон Фаулс и още десетки автори. Двамата заедно създадоха проекта “Къщите говорят” за софийски и извъстолични архитектурни шедьоври и за мозайките от човешки съдби под пластовете история. 

Имат обща ценностна система – по произход и светоглед – Сашо е наследник на възрожденеца и книжовник Найден Геров. Мариана е от стар софийски род, “неблагонадежден” идеологически по време на комунистическия режим, поради което и за двамата най-важно от всичко на света е свободата – на словото и на придвижването. И затова са непрекъснато в движение. Тя му показа Америка, той я заведе в Австралия. Двамата заедно “си заслужиха” Нова Зеландия. През 2013 двамата са единственият български екипаж във La Vogalonga – прочутата водна регата из каналите на Венеция. 

По техните “шосета на свободата” – буквални и метафорични – тече срещата с двамата герои на “Умно село” като един интелектуален спецкурс по толерантност, глобалност, свободолюбие.

Вижте повече в епизода от поредицата "Умно село“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК