Умно село

Неделя от 19:30 часа
още

"Умно село": С Доси Досев по пътя на виното

Епизодът е посветен на един от последните мохикани на "доброто старо време” в театъра и киното

16.05.2021 | 21:05 Редактор: Жаклина Иванова

Епизодът от поредицата “Умно село” е посветен на един от последните мохикани на "доброто старо време” в театъра и киното. 

Театър, кино, стихове и вино – от всичко по много има в живота на 87-годишния доайен от сцената и филмовия екран. Лицето му се запомня дори от една завъртяна лента, а е изиграл десетки роли в киното и телевизията. В края на 50-те той е част от възхитителната театрална легенда, наречена "бургаски период”, начело със "светата троица” Вили Цанков-Юлия Огнянова-Леон Даниел. 

След "години на странстване” се озовава в театър "София” - от създаването му през 1966-та, та до съвсем скоро.

Ала най-известен е актьорът и човекът Доси Досев сред созополчани, на които е любим почетен съгражданин, макар да е софиянец с македонска кръв.

Епизодът “По пътя на виното” е сниман в Созопол, разбира се... Октомври, фантастично време със слънце и синьо небе; наоколо са единствено местните с единствена важна тема на разговор: “фиксинга” на паламуда... На масичка, изнесена направо на улицата, се мъдрят изстудено бяло вино в бутилка с форма на русалка,  чиния с пресносолен чернокоп и... стихосбирка на поета Иван Пейчев... С една дума - всичко необходимо за едно пътешествие назад в годините...

"Знам, че нищо не  е вечно и че нищо не се повтаря” - казва Доси - "но изпитвам носталгия по онова поетично бохемство, с което бяха изпълнени и дните, и нощите ни, когато осъмвахме, рецитирайки стихове. А то, виното, просто присъстваше. То е ритуал – но не с всеки става; трябва да имаш добри приятели. Виното сприятелява, сдобрява... извисява духа. Не обичам непиещи хора – скучни са ми, безинтересни са ми. Всички, с които си общувам, обичат да пият вино. И знаят как.”

Вижте нежния, изпълнен със спомени и стихове филм “Пътят на виното”.

Вижте повече в епизода от поредицата "Умно село“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК