Медицински сестри от детски градини и училища протестираха в Свищов

Били изключени от колективния трудов договор и не получили обещаното увеличение на заплатите

03.06.2021 | 19:04 Редактор: Искра Ангелова

Медицински сестри от детските градини и училищата в Свищов излязоха на протест пред Общината. По думите им - не са получили обещаното увеличение на заплатите, защото са изключени от колективния трудов договор.

Медицински сестри в училищата, детските градини и яслите са членове на Синдиката на българските медицински специалисти. Според тях това е причината да не бъдат включени от кмета в колективния трудов договор. 

"Кметът ги игнорира и казва, че те са нелегитимна секция към нашия синдикат, което абсолютно невярно и неприемливо. Това, което искаме да кажем е, че кметове, работодатели в различни учреждения, една голяма част от тях са се превърнали в робовладелци. Забравили са защо стоят там, какви са им задълженията и че има закони, които трябва да спазват", коментира синдикалистът от София Веселина Ганчева.

Медицинските сестри твърдят още, че върху тях е имало натиск за командироване в Ковид отделенията в общинската болница. А сега нямат нито увеличение на заплатите си, нито са получили допълнителния отпуск, който им се полага.

"В момента сме на заплати от 820 лева, а от 1 януари 2021 година трябва да бъде 990 лева. Въпреки увеличението на стандартите, на нас не са ни увеличени трудовите възнаграждения, независимо, че тези средства за увеличението са влезли в общинския бюджет", каза лидерът на синдиката в Свищов Божена Георгиева.

Кметът на Свищов е категоричен, че дискриминационно отношение към медицинските сестри няма, но не може да сключи договор със синдикат, който не е одобрен от Министерския съвет

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК