САЩ блокираха активите на фирмите, свързани с Пеевски и Божков

Още трима българи попадат в "черния списък"

02.06.2021 | 21:34 Редактор: Жаклина Иванова

САЩ наложиха санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков. 

От финансовото министерство на страната съобщиха, че по т.нар. закон "Магнитски" ще бъдат блокирани активите на фирми, свързани с тях. В черния списък са включени 64 дружества.

В официалното съобщение на финансовото министерство на САЩ са посочени и конкретните мотиви зад санкциите. За Васил Божков се казва, че на няколко пъти е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер", както и бившия шеф на разформированата Комисия по хазарта. В черния списък на американските власти попадат 58 дружества, свързани с Божков, както и партията му "Българско лято".  

По-рано тази година Божков е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители. 

За Делян Пеевски в съобщението се казва, че "редовно е бил замесен в корупция", използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. 

През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отразяване, в замяна на протекции от криминални разследвания. Илко Желязков според американските власти е използван от Пеевски в корупционна схема с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани. 

От 2019 г. Желязков е известен с това, че предлага подкупи на висши български държавни служители, които се очаква да предоставят информация на Желязков за по-нататъшно разследване на Пеевски. 

С наложени по-леки санкции са Александър Манолев, бивш заместник-министър на икономиката, и бивш член на Управителния съвет на държавен фонд "Земеделие", Петър Харалампиев, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина и Красимир Томов, главен секретар на агенцията. Харалампиев и Томов са с обвинения за участие в престъпна група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари. Името на Манолев пък нашумя покрай т.нар. скандал "къщи за тъщи", заради който подаде оставка като зам.-министър на икономиката през 2019 г 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години