Радев: Посланието на папата към българския народ е за здраве, за просвета

Българската делегация е получила достъп до Ватиканската библиотека

27.05.2021 | 16:21 Редактор: Здравко Черкезов

Икона триптих (XIX век) от Тревненската школа, на която е изобразена Св. Богородица със светци, пазители на дома, и символи, използвани от католическата общност в България, подари Румен Радев на папа Франциск. 

Двамата имаха среща на четири очи в папската библиотека на Апостолическия дворец. 

Сред темите в дневния ред на срещата е била и корупцията, а Франциск посочил, че такава има и в църквата. Папата споделил и поука, която баба му казала - "дяволът влиза в човека през джоба". 

Преди това Светият отец се запозна с цялата българска делегация. Това е четвъртата среща на президента Румен Радев и главата на Римокатолическата църква - три в Рим и една в София.

Веднага след него на среща "на четири очи" влезе и македонският президент Стево Пендаровски, който пристигна в Рим по покана на Радев и с неговия самолет. Пендаровски подари на папата фланелка на македонския национален отбор по футбол с изписано името му на кирилица. Радев се срещна и с държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин. Държавният глава посети знакови места, свързани с делото на Кирил и Методий.

Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат "За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич.

Ръкописът на Петър Богдан има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане, заяви президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества "История Славенобългарска" на отец Паисий. "Този труд е за древността на бащината земя и за българските дела, това е изключително силно послание за свобода, за чест, достойнство, за ценности, за осъзнаването, за идентичността на един народ", заяви Румен Радев.

Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец, съобщи Румен Радев. "Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещаха подкрепата си това да се случи", заяви Румен Радев.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Прессекретариат на Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Сегашния папа симпатизира на България...заради Бойко ще да е... хи,хи... Сигнализирай за неуместен коментар