доц. Христо Костов: Мащабна офанзива на Скопие срещу българската академична общност в чужбина

Искат уволнение на кадри, които не са с проскопски позиции, казва той

25.05.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Така нареченият словенски Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания използва маркетинг приложения за масово изпращане на хиляди имейли наведнъж, за да бомбардира буквално всички академични институции, до които могат да се домогнат и в Европа, с доклади по така наречения Македонски въпрос“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Христо Костов, доцент по история и международни отношения в Schiller International University и IE University, Мадрид

„Последно, на 19 май получих доклад, както и всички колеги в социалните и хуманитарните науки, наречен: „Северна Македония 2021г. Прави ли отново Европейският съюз следващата историческа грешка?“. В този доклад отново са манипулативно използвани термини като фашизъм, отричане на идентичност, за да печелят политическа и академична подкрепа, чрез окарикатуряване на българската позиция. Да изкарат България една неразумна страна, която отрича идентичност, която действа с фашистки похвати и по този начин да имат по широка подкрепа - и политическа, и академична, и сред населението изобщо“, разказва доц. Христо Костов.

Според него, офанзивата е още по-мащабна и интензивна. „Стигнали са дотам да се опитват да искат уволнението на академични кадри, които не поддържат проскопски позиции. В тази позиция се оказах и аз, като вчера е получен донос от г-н Стойковски, който е президент на организацията Обединени македонци в Торонто, който е писал две страници с откровени лъжи и манипулации по повод моята дисертация за македонската миграция в Торонто и моята книга, която е издадена 2010г. Той сега е решил да уведоми университета, че аз съм български националист и шовинист и съм отричал македонската идентичност, което е равностойно на това да отричам Холокоста“, допълва Христо Костов.

 

За него, това са манипулации, защото се говори, „че аз съм го наричал българин в моята дисертация и книга, което не е вярно. Говори, че съм отричал сегашната македонска идентичност, което също не е вярно. Нищо не казва за стотиците документи, които аз съм доказал, че са фалшифицирани в Торонто от хора от неговата организация, за да доказват, че е имало македонци 1910г. Твърди също, че 1911, на преброяването в Канада, 811 души са се нарекли македонци и са говорили македонски език, което е абсолютно невярно, защото аз съм проверявал всички документи от всички преброявания в Канада“, категоричен е доцентът.

„Накратко, той просто твърди, че аз съм български националист и шовинист, и лъжец, въпреки че всичко съм документирал, и не отговарям на академичните стандарти. Затова трябва да бъда незабавно уволнен. Дори агресивно е искал по телефона веднага да говори с ректора на университета, за да бъда уволнен и е написал две страници писмо, на което очаква отговори и допълнителен разговор с ректора. Моята книга да бъде забранена, защото е фалшива новина и е подобна на хора, които отричат Холокоста. Това е мое заключение“, казва Христо Костов.

Той е смята, че няма да бъде уволнен, „но при всички случаи ще има въпроси към мене, ще има въпроси за моите изследвания и аз разбира се съм готов да предоставя документи. Но самият факт, че действат така подмолно и се опитват дори да оказват натиск върху академични институции, говори достатъчно, какви скандални методи използват“.

Цялото интервю можете да гледате във видеото.