Радев: Сертификатът за Ковид-19 не трябва да дискриминира европейските граждани

Намаляването на парниковите газове поставя България в трудно положение, заяви още президентът

25.05.2021 | 12:30 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Сертификатът за Ковид-19 не трябва да дискриминира европейските граждани

"Приетата цел за намаляване на парниковите газове с 55 на сто до 2030 година поставя България в трудно положение", заяви президентът Румен Радев на влизане в Европейския съвет в Брюксел.

"В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различният старт на държавите-членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход", добави още той.

По повод другата тема, която европейските лидери ще обсъждат днес - сертификата за Ковид-19, държавният глава подчерта:

"Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се и от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено в туризма. Ще разгледаме и механизъм за споделяне на ваксини от държави членки към трети страни, като за България приоритет са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония", коментира Румен Радев, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
TtTt
преди 2 години
В момента всяка държава си поставя изискване за ПСР тест или някакъв друг тест. Не ви пита нито за мнението нито за желанието ви. С общ ваксинационен сертификат се улеснява преминаването на границите. Ако не си ваксиниран, търчиш и си правиш ПСР тест ако го изисква държавата. Ако си ваксиниран показваш сертификата и толкова. Кое точно не сте разбрали и как точно това увеличава ограниченията, които вече всяка държава си е поставила сама? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Всяко изискване си е бариера! Ама това е нормално! Сигнализирай за неуместен коментар