Бъдещето на образованието - сътрудничество между ВУЗ-овете и баланс за нуждите на бизнеса

Създаването ѝ е сред приоритетите на служебния министър Николай Денков

23.05.2021 | 14:15 Редактор: Тодор Петров

Завършването на т.нар. карта на висшето образование е един от основните приоритети на служебния министър на образованието Николай Денков. Тя трябва да покаже какви са потребностите по региони от висши учебни заведения. 

Как ще помогне това на учебните заведения, на студентите и на бизнеса - разказват кореспондентите ни от Русе.

Станимир Бояджиев е магистър по право от Русенския университет. Казва, че в момента пазарът е пренаситен и не е лесно да си намериш работа по специалността. 

оже би се дължи на това, защото желаем предимно да учим хуманитарни науки, а виждаме, че бизнесът търси друг тип науки - технически, инженерни. Държавата направи специални стипендии за този тип студенти, така че се надявам това да балансира този дисбаланс в последните години и масовото разкриване на специалности като администрация и управление, икономика, които се учат в много висши училища в България", коментира той.

Според Станимир, със създаването на националната карта може да се стигне до централизация на висшето образование, но от друга страна чрез нея може да се постигне баланс за нуждите на бизнеса. 

А според ректори на университети, картата ще засили връзката между бизнеса и висшето образование. 

"Целта е в различните региони на страната да се постигне балансираност в предлаганите специалности в различни професионални направления", посочи проф. Христо Белоев – ректор на Русенски университет "Ангел Кънчев".  

Бизнесът се надява да не се затрудни намирането на квалифицирани кадри. Възможността за заличаване на специалности се изключва от ректорите. Според тях картата ще работи в посока сътрудничество между висшите училища. 

Националната карта беше заложена в Закон за изменение и допълнение на Закона на висшето образование през февруари миналата година, но все още не е създадена.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК