"Артекс" за "Златен век": Върху отговорни институции се упражнява политически натиск

Според кмета на район "Лозенец" строителното разрешително е изтекло и сградата е незаконна

20.05.2021 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова

Отново спор за законността на небостъргача "Златен век". Преди дни Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на строителния контрол, с която строежът беше спрян за повече от две години. Според кмета на район "Лозенец" строителното разрешително е изтекло и сградата е незаконна.

На третия етаж на небостъргача "Златен век", с част от екипа на "Артекс" и без журналистически въпроси, управителят на дружеството архитект Пламен Мирянов обяви: "Съдът вече се произнесе заповедта за спиране на строежа беше окончателно отменена от ВАС, строежът е законен и сградата отговаря на всички нормативни и технически изисквания. В своите мотиви съдът постанови, че разрешението за строеж е валидно най-малко до 19 ноември 2022 година."

Според кмета на район "Лозенец" обаче строителното разрешително е невалидно.

"Съдът този път изрично казва, че въпросът за спирането на строежът от ДНСК и въпросът за строителното разрешение са два отделни въпроса. Строителното разрешение е изтекло през ноември 2017 година и всичко построено там след тази дата, е на практика незаконно", коменира кметът на район "Лозенец" Констанин Павлов.

Според "Артекс" върху отговорните институции се упражнява политически натиск за ново спиране на строежа.

"Ново спиране на строежа би било проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава. Проектът е законен строителството продължава", каза управителят на "Артекс" арх. Пламен Мирянов.

По казуса кметът на район "Лозенец" е изпратил и две писма до новите ръководства на ДНСК и Регионалното министерство, за да вземат отношение по случая.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК