Велев, АИКБ: Трябват промени в Плана за устойчивост - и да бъде внесен октомври

Не е опция това да го прави следващото правителство, заяви експертът

19.05.2021 | 21:43 Редактор: Никола Симеонов

На фона на здравната, икономическа и социално-политическа криза у нас предишното правителство не успя да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. В условията на продължаваща пандемия остава въпросът докога трябва да продължат мерките в подкрепа на хората и бизнеса.

"В бюджета са предвидени за подкрепа на заетостта и доходите на работещите хора мерки до края на май. Каква е ситуацията и картината след това нямаме необходимата информация, затова предложихме среща с премиера по тези 2 теми - антикризисните мерки и Плана за развитие и устойчивост", заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му, кабинетът има нужда от 7-10 дни да се ориентира с какво разполага относно мерките срещу кризата. А на въпроса какво очаква от служебното правителство той отговори:

"Поискахме да бъде доработен Плана и да бъде внесен в срок - да се предвидят в него мерки за прозрачно управление на инвестициите, мерки за контрол, партньорство. Нито едно от нашите изисквания не беше изпълнено".

Той посочи основните искания спрямо Плана.

"Предвидените 900 млн. лв. за фондове "Модернизация и цифровизация“ да станат 2 млрд. А 300 млн. лв.  за повишаване на квалификация и цифровата грамотност да станат 500 млн. Те могат да бъдат изпълнени и тогава той да бъде внесен", заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че вече е пропуснат първият шанс и юли месец няма да влязат плащания, защото предишният кабинет не го е внесъл до 30 април.

"Следващият срок е октомври месец. Смятаме, че може планът да бъде доработен, подобрен и внесен от служебното правителство, има и съответните бележки от ЕК, така че октомври да бъде одобрен и ние да получим средства. Не е опция той да бъде внесен от следващото правителство - това не само измества инвестициите във времето, а води и до загуба на немалка част от тях, тъй като 70% от парите трябва да бъдат контрактувани до края на следващата година, особено за инфраструктурни проекти ", каза експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК