Битката в Газа е за Ерусалим

Европейският пазар на ток се разширява към България

17.05.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

"Кризата между Израел и палестинците остава най-острата за последните седем години". Това е мнението на арабиста проф. Владимир Чуков. Напрежението е заради изселване на палестинци от квартал в окупирания Източен Ерусалим и строги мерки за месец Рамазан.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че кризата може да стане "неовладяема". Според него, има опасност да се въвлекат израелци и палестинци в спирала от насилие със сериозни последици за двете общност.

ООН бие тревога и за това, че в Газа се очертава недостиг на гориво, а това значи, че болници и други обекти може да останат без електричество в момент, когато ранените са над 1200 души.

В предаването "Брюксел 1" проф. Владимир Чуков коментира, че на две-три години има такива противопоставяния. Според арабиста, сега нещата са различни и това е "битката за Ерусалим". Големият въпрос е кой да бъде суверенът над Източен Ерусалим.

Проф. Чуков е категоричен, че причината за ескалация на напрежението в Ивицата Газа е президентът Тръмп. Защото той спря парите на ООН за палестинските бежанци, като закри и представителството на ООП във Вашингтон.

Според арабиста, тези стълкновения няма да продължат дълго, защото всичко е във въздуха. "Хамас", заедно с другата терористична организация "Ислямски Джихад", имат около 15 000 ракети, при този темп за изстрелване ще им стигнат за две седмици максимум.

Разширяването на европейския пазар на ток към България започна чрез обединението на българската с гръцката борса на електроенергия. През есента предстои обединение и с румънската електроенергийна мрежа.

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов заяви в предаването "Брюксел 1", че по този начин страната ни ще има достъп до предложенията за покупка и продажба на електроенергия в цяла Европа.

Според Константинов, ползите са прозрачност и повишаване на конкуренцията, защото на борсата ще търгуват, както купувачите, така и продавачите. Няма да има манипулации. Това ще бъде гаранция за липсата на упражняване на пазарна сила. Константинов е категоричен, че вече няма да има необосновано високи цени. В бъдеще цените в целия ЕС ще се изравняват постепенно, заради нарастващите обмени на ток между държавите.

Целите интервюта гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК