Започва 5-ата фаза на имунизацията, обмислят да ваксинират и деца

"Зелените коридори" в големите болници ще продължат да работят всеки ден

10.05.2021 | 18:50 Редактор: Никола Симеонов

Започва пета фаза на ваксиниране, a "зелените коридори" ще продължат да функционират още от утре. Това реши ваксинационния щаб заради увеличените доставки на имунизациите.

Междувременно има забавяне с функционирането на електронната система за личните лекари, с която те можеха да заявяват необходимите им дози за ваксинация. 

Д-р Емил Енчев е от 20 години общопрактикуващ лекар във великотърновското село Раданово. В листата си има над 2700 пациенти. От тях повече от 200 са ваксинирани, смята че електронната системата ще подобри значително работата им. 

"При достатъчно количества ще продължат ваксинациите, както при личните лекари, така и в т. нар. "зелени коридори", заяви д-р Енчев. 

"Личните лекари могат да заявяват не само количествата ваксини, но и ден и час, в който да ги получат, за да няма струпване", каза гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Зелените коридори" в големите болници ще продължат да работят всеки ден. И днес в столичната болница "Св. Анна" не липсваха желаещи. 

Според здравните власти страната ни вече е готова да се стартира и петата фаза на ваксинация.

"Можем да стартираме вече и пета фаза през един от трите действащи канала. Ще правим ваксиниране в затвори, в бежански центрове. Има нужда от информационна кампания. Ваксините ще бъдат повече от желаещите да се имунизират в цяла Европа", допълни доц. Кунчев. 

Здравните власти обмислят да се имунизират и деца. 

"Много са напреднали нещата при ваксината на Pfizer, а по-късно и на Moderna да започнат да се прилагат на деца над 12 години, като в момента текат клинични изпитания за деца над 6 години", подчерта доц. Ангел Кунчев. 

Очакванията са това да стане в следващите 2 до 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК