Oтворени "зелени коридори" за Ковид ваксинация, но при слаб интерес

Според доктор Васил Михайлов страховете от препарата на AstraZeneca са неоснователни

03.04.2021 | 14:09 Редактор: Юлия Христова

Процентът положителни тестове за коронавирус у нас през последното денонощие падна под 20%. Новите случаи са 4013. И днес има отворени "зелени коридори" за Ковид ваксинация. 

Слаб интерес към зелените коридори на столичните имунизационни пуктове. Според доктор Васил Михайлов от Александровска болница страховете на хората от препарата на AstraZeneca са неоснователни.

"Страховете, абсолютно генерирани страхове, неоснователни в повечето случаи, донякъде пречат тази имунизация да бъде много по-масова. Хората обаче почнаха да разбират, че трябва да се имунизират. Така наречените опасности с тромбози, които се коментират от хората, са много хипотетични и като риск са толкова малки, че са пренебрежими на фона на това реалистично състояние, каквото имаме тук в Kовид отделенията. Там няма хипотези, има тежки форми на заболели хора", каза д-р Васил Михайлов от Александровска болница.

Илонка Александрова обаче няма притеснения относно Оксфордската ваксина.

"Аз съм на 64 години и все още работя, имам придружаващи заболявания, но мисля че не са проблем да бъда ваксинирана, дори се надявам да бъде по-добре, да не се разболявам", посочи тя.

Други пък бяха разочаровани от факта, че все още не могат да се ваксинират с РНК ваксина.

Катя Асенова и дъщеря ѝ идват до Александровска болница за ваксината на Pfizer след регистрация в електронния портал, но остават изненадани от липсата й.

"Ние сме заявили тази ваксина и се предполага, че би трябвало да има възможност да я има и да бъдем имунизирани. Вчера ни напомниха, че имаме записан час", заяви Катя.

През първите часове на работния ден на имунизационния пункт на столичната болница "Иван Рилски" бяха имунизирани около 10 души.

През съботния ден работят зелените коридори и в Университетската многопрофилна болница Царица Йоанна - ИСУЛ, ВМА и Пирогов. В "Свети Иван Рилски" желаещи ще могат да се ваксинират и през неделния ден.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК