Нейкова подкрепи промените в ИК и настоя: Новата ЦИК трябва да започне с летящ старт

Президентът и партийните лидери си размениха остри реплики

07.05.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

След едночасови словесни престрелки в президентството, партиите се разбраха - Камелия Нейкова ще е председател на новата ЦИК. Това стана след оттеглената от ГЕРБ-СДС кандидатура на Красимир Ципов.

180-градусовият обрат в предложението за председател на ЦИК вдигна и градуса на консултациите при президента. Тонът за това зададе именно Румен Радев.

"Вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира пред отговорността, огъна се", обърна се държавният глава към представителите на ГЕРБ-СДС

Размяната на остри реплики между първите две политически сили накара президента да понижи градусите. 

"Йорданов, определено ме радва вашият ентусиазъм в коментарите. Можеше да има друго развитие, ако ги правихте онзи ден", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по адрес на Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

"Опит за саботиране на Изборния процес. Те трябва да понесат тяхната отговорност", каза Иван Иванов - БСП

 "Притеснителни са мотивите за оттеглянето на кандидатурата", отговори Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Хрумнало му на някой да си промени мнението. Той може да е ЦАР И Бог, но не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки", заяви Мая Манолова.

След като стана ясно, че ЦИК не може да съществува без председател, беше избрана Камелия Нейкова. "Има такъв народ" я предложиха, след като срещнаха подкрепа от партиите по време на консултациите. Идеята да бъде издигната за председател дойде от Мая Манолова. 

А макар и с охладени страсти, дебатът завърши с предупреждение от президента.

"Надявам се, че утре няма да оттеглите доверие към Нейкова", заяви Радев.

Самата Нейкова минути по-късно заяви готовност за организация на следващите предсрочни избори и се обяви "За" всички приети промени в Изборния кодекс. 

"Тази ЦИК трябва да започне с летящ старт. Изборите са много скоро. Както се чува, ще бъдат на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с приемане на решения", коментира тя.

Пред новия състав на ЦИК президентът потвърди, че датата на вота най-вероятно ще бъде 11 юли, а датата е предопределена от действията на 45-тото Народно събрание. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК