Ангелов: Няма риск за здравето на ваксинираните с AstraZeneca

Ще удължим "зелените коридори", ако има достатъчно ваксини, заяви здравният министър

04.05.2021 | 11:59 Редактор: Никола Симеонов
Ангелов: Няма риск за здравето на ваксинираните с AstraZeneca

"Зелените коридори“ с иРНК ваксини могат да бъдат удължени, ако след анализ имаме достатъчно количество ваксини. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов, който заедно с премиера в оставка Бойко Борисов посрещна пратката от 273 780 дози от ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer/BioNTech

Ангелов добави, че "зелените коридори“ ще продължат, както са организирани до момента, до 9 май. От 10 май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. 

"Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите, и остават бройки ваксини, "зелените коридори“ могат да бъдат удължени“, добави той.

Проф. Ангелов отчете огромен интерес в големите населени места. 

"От 10 май в Информационната система стартира модулът, с който личните лекари да могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получат там съответно график кога мога да ги получат“, посочи още той.

По думите му има достатъчно количества, които да обезпечат ваксинирането по фазите. Според него е важно всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини, да бъдат снабдени с достатъчно количество.

"Има около 4500 лични лекари. Ако всеки от тях прави на ден по 10 ваксинации, това прави 45 000 ваксинирани души“, направи сметка здравният министър в оставка.  

По отношение на ваксината на AstraZeneca той заяви, че ЕК стартира процедура за претенции пред съда на щети, които са нанесени от компанията.

"Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Водят се информационни кампании срещу тази ваксина. Отново ще кажа на хората, които са си поставили AstraZeneca - няма риск за тяхното здраве. Тези, които нямат оплакване от първата доза, спокойно могат да си поставят и втората“, каза той, цитиран от Dnes.bg

От ваксината на AstraZeneca България има достатъчни количества, тъй като търсенето е минимално. Максимум 15% от ваксинираните лица на ден са си поставили този препарат.

"Имам опасения, че в страната ще останат количества от нея. Поели сме ангажимент тогава, когато ваксинираме всички български граждани, да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани и източното партньорство“, поясни Ангелов.

По думите му болничната ни система ще се съвзема много дълго време след коронавируса, защото, за да функционира една система, най-важни са хората – всички, работещи в системата.

"Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна. Ние си знаехме какво се случваше, виждахме нещата, които вие, за щастие, не успяхте да видите. Нашите медици се справиха, за което огромна благодарност към тях“, каза Костадин Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
политикан
преди 6 месеца
Тези, които нямат оплакване от първата доза, спокойно могат да си поставят и втората, каза той, цитиран от Dnes.bg - Иска да каже, които не са починали от тромбози след първа доза, да си поставят втора...... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Има ли някой, който още иска да се ваксинира с Астра Зеника? Сигнализирай за неуместен коментар