Министър Ангелов: Преговорите за Sputnik V са противозаконни

Имунизираните с руската ваксина може да не попаднат в "зеления сертификат", смята доц. Кунчев

29.04.2021 | 19:28 Редактор: Никола Симеонов

Интересът към руската ваксина напоследък нарасна сериозно, но тя все още не е одобрена за употреба от Европейската служба за контрол над лекарствата. Затова в ЕС тя все още не може да се прилага. Въпреки това парламентарната здравна комисия у нас реши да започнем преговори за ваксината без да чакаме становище на европейската агенция по лекарствата. Министърът на здравеопазването в оставка определи решението като противозаконно. 

"Ако някой реши да поръча тази ваксина тя не може да бъде освободена от митница. Трябва да се намери министър, който да наруши закона - аз няма да бъда този", категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

Не е ясно и дали хората, които си поставят руската ваксина ще могат да си издадат сертификат за ваксинация. 

"Между другото, питайки за ваксината Sputnik V, предложението на Европейската комисия е тези сертификати да важат само за ваксини, признати в Европейския съюз, така че нека да няма после изненадани, ако това стане регламент и влезе в сила за всички страни. Sputnik V е векторна ваксина, основава се на човешкия аденовирус. Също както препаратите Astra Zeneca и Janssen“, заяви доц. Кунчев.

Според вирусолози без одобрението от Европейската агенция по лекарствата, решението за внос у нас се взима на сляпо. 

"В Русия има много стара школа за създаване на ваксини, далеч съм от мисълта, че ваксината не е хубава. Но преди да започне да се използва, е добре регулаторен орган да прегледа и да потвърди данните за ефективност и за безопасност - дали ще е наш или европейският регулаторен орган, но когато се работи с хора трябва да има твърди доказателства, че нещата са така, както са описани. Нямаме този огромен ресурс, който се изисква. В ЕМА работят най-изтъкнатите експерти, специалисти, които са посветили живота си на това. Като членове на ЕС е добре да използваме тяхната експертиза", заяви зам. директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.  

Около 20 милиона са ваксинираните със Sputnik V в Русия. Официално до сега са регистрирани само типичните реакции след ваксиниране - настинка, кожно зачервяване и болка на мястото на убождането с иглата, главоболие и умора. Беше разпространена и информация за четири смъртни случая и шест тежки усложнения след ваксиниране със Sputnik V. По-късно руската федерална здравна служба "Росздравнадзор" отрече да има пряка връзка между ваксината и случаите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
партийна агенция
преди 2 години
Щом българската Агенция по лекарствата не може по закон да одобрява лекарствени препарати без да са одобрени от ЕМА, за КАКВО служи тя? Едни партийни калинки да взимат големи държавни заплати? Закрийте я. Или променете закона. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ваксина по избор
преди 2 години
А защо ЕМА се държи като политически орган, и по политически причини бави одобрението за руската и китайската ваксини? Защо на Янасен и Астра Зенека бяха одобрени буквално за дни, макар че се оказа, че имат фатални странични ефекти? За кого работи ЕМА? За гражданите на ЕС или за конкретни компании? Сигнализирай за неуместен коментар