Ген. Мутафчийски: Имаме сериозно намаляване на новозаразените в последните 7 дни

На двуседмична база имаме намаляване на новозарзените с 43 %, допълни той

29.04.2021 | 10:47 Редактор: Жаклина Иванова
Ген. Мутафчийски: Имаме сериозно намаляване на новозаразените в последните 7 дни

"На двуседмична база имаме намаляване на новозарзените с 43%, на едноседмична  - с 23%. Смъртността на двуседмична база е 16%, а на едноседмична е 11%. Имаме доста сериозно намаляване в последните 7 дни. Миналата седмица беше около 4% намаляването", заяви на брифинг председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че намаляват и хоспитализациите, но това ще се усети в големите болници по-късно. 

"В духа на тези позитивни новини, бих искал да направя една поправка, във връзка със ситуацията в Индия  - какви са според анализаторите причините за ситуацията там", коментира той.

Той подчерта, че има няколко основни причини за ситуацията в Индия. Някои от тях се откриват и в България, категоричен е той.

"Първата причина е фалшивата увереност. Тя се поражда оттам, че поради ниския брой на заболели и смъртни случаи в началото на пандемия, се пораждат слухове, че може би индийското население е невъзприемчиво към този вирус. Което не е вярно", коментира ген. Мутафчийски.

Като втора причина за ситуацията, той изтъкна градското изселване или изселването на големи маси от хора.

"Поради локдаун в големите градове, хората се връщат в своите населени места, което води до масово разпространение на вируса", заяви още той.

Ген. Мутафчийски добави, че локдаунът умори индийците. 

"Поради сериозния спад на икономиката, и това, че не намаляват случаите, се разхлабиха мерките, които доведоха до нови случаи", информира той.

Като четвърта причина, той посочи дългото затишие. 

"След като преживяха една дълга вълна започна неносене на маски, неспазване на мерки,  и това доведе до нова тежка вълна", подчерта ген. Мутафчийски.

Той заяви, че в момента има пълен колапс на здравната система в Индия. 

"Може да намерите аналогия с тях в нашата народопсихология и неща, които се разпространяват в социалните мрежи", добави той.

Ген. Мутафчийски отправи молба към българите да бъдат внимателни и да знаят, че нищо не е свършило.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК