Пандемията не стихва, в Индия вече не приемат нови пациенти

"Трябва да свалим броя на новите случаи под 5 000 на ден", заяви Ердоган

27.04.2021 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията по света не стихва. В Индия предпазните маски вече трябва да се носят и вкъщи. Здравните власти препоръчаха мярката в опит да овладеят разпространението на коронавируса.

А от четвъртък Турция влиза в пълна карантина за три седмици. От 19:00 часа на 29 април спират междуградските превози, за пътуване между районите ще е нужно разрешение, затварят се детски градини и училища, както и заведенията. В обществения транспорт трябва да се запълват само до 50% от капацитета. 

Затварят повечето институции, с изключение на тези, попаднали в специален списък на вътрешното министерство. Мерките ще продължат до 17 май, а целта е след Рамазан драстично да намалее броят на заразените и починалите.

"Трябва да свалим броя на новите случаи под 5 000 на ден. Ако не го направим, след като Европа навлиза в период на облекчаване на ограниченията, ще понесем сериозни последствия - както за туризма, така и за търговията и образованието", заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган.

Пълният локдаун ще продължи до 5 сутринта на 17 май. Мерките бяха наложени, след като частичният локдаун и вечерният час не доведоха до очаквания спад на заразяването.

От 10 май Кипър е отворен за напълно ваксинирани без никакви ограничения – тестове и карантини, включително и за България. В дните на Страстната седмица пък в Гърция всички духовници трябва да се тестват за коронавирус преди да служат литургия в църквата. 

А Индия, която е на второ място по заболеваемост в света, се опитва да овладее ситуацията. Болниците са препълнени и не приемат нови пациенти. Заради недостига на лекарства и кислород цените на медикаментите на черния пазар не спират да растат.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК