Служебен кабинет: Какви са следващите стъпки и кой ще го ръководи?

В публичното пространство вече се завъртяха две имена, които да го оглавят

03.05.2021 | 18:27 Редактор: Искра Ангелова

В сряда президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните сили за назначаване на нова Централна избирателна комисия. В същия ден се очаква и БСП да върнат третия мандат за съставяне на кабинет. Какви са следващите стъпки и кой ще ръководи служебния кабинет, който ще организира задаващите се предсрочни избори?

Анонсът на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще върне неизпълнен третия мандат, предначертава служебен кабинет, който да бъде назначен от президента Румен Радев. Според политолога и бивш съветник в президентския екип - Слави Василев, съставът на служебния кабинет ще бъде представен скоро.

"Този състав, познавайки работата на държавния глава, ще бъде съставляван от професионалисти", каза политологът Слави Василев.

В публичното пространство вече се завъртяха две имена, които да оглавят служебния кабинет. Първото е на ген. Стефан Янев, който беше вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев, а второто е съветникът на президента по правните въпроси Бойко Рашков.

"И двамата работят пряко с президента. И генерал Янев, който беше министър в предходния служебен кабинет, оттогава е секретар в администрация на президента. Докато работех там, той поддържаше отлични отношения с Радев. Бойко Рашков не го познавам, но от малкото публични изяви, които съм видял, той със сигурност е достойна фигура", подчерта Василев.

В сутрешното си изказване премиерът в оставка се усъмни в демократичността на бъдещия служебен кабинет.

"Той ако се съмняваше относно капацитета на държавния глава да посочи адекватни министри, едва ли самият Борисов щеше да черпи министри от Радев", допълни политологът.

Това ще е 4-ият служебен кабинет в България за последните 10 години. Според Василев макар че предсрочният вот ще е в отпускарския юли, избирателната активност ще бъде висока.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
Властта изяжда отвътре досегашния губернатор на България.Дванадесет години не мисли за данъкоплатците,днес с крокодилски сълзи,се е "разтревожил",защото си тръгва и няма по-вече да ги стриже и дои.Подготвил охолен живот за родата си до девето коляно,този отново драпа да остане при тлъстия кокал. Сигнализирай за неуместен коментар