След инцидента с рибар в Кричим: Възможна ли е нова трагедия?

Подобни инциденти са чести по реката, откакто изпускането е толкова често, сподели Петър Янев

02.05.2021 | 16:12 Редактор: Здравко Черкезов

Ден след като приливна вълна от ВЕЦ Кричим отнесе 60-годишен рибар, местните хора предупреждават, че е възможна нова трагедия.

Изпускането на огромно количество вода е честа практика, а около реката често има не само рибари, но и техните семейства.

В 18:45 ч. вчера е открито тялото на 60-годишния опитен риболовец. Петър Янев от Рибиловно сдружение "Олимпик 2002" вчера също се включва в издирвателния процес.

"Стигна се до пагубната ситуация да се загуби човешки живот поради безхаберието и недомислието на Националната електрическа компания (НЕК) и безконтролното и неоповестено изпускане на вода в река Въча", заяви Янев.

И посочи, че по време на инцидента язовирът е изпускал 7-8 пъти повече вода (38-40 кубика в секунда).

"Подобни инциденти са чести по реката, откакто изпускането е толкова често. Засега има единствен фатален случаи, но на косъм са се отървавали част от колегите", сподели още той.

Няма график и оповестителна система, за да могат да се предотвратят такива случаи, стана ясно от думите му. 

"Дете в района на Йоаким Груево беше измъкнато през 2019 г. от гражданска защита. Тази година, на 06.02, колеги риболовци бяха хванати в капана на реката и в продължение на часове стояха часове на едно островче в реката и отчаяно чакаха помощ", разказа още Янев. 

Теодор Халачев от "Олимпик 2002" също е попадал в подобна ситуация. 

"Затваряла ме е реката и оттогава винаги съм с едно на ум. Ако има някаква оповестителна система, човек да знае... минута по-рано, да се чуе... Човек да се подготви, да има време да излезе", смята Халачев. 

В района на река Въча, освен рибари, редовно идват семейства с деца на разходка. 

"Тук сме израснали покрай реката още от деца, водата винаги е идвала така бурно. Свикнали сме. Слушаме шума на реката и по това познаваме че идва водата. Докато е малко и изведнъж става много буйна", разказа Петър Начев. 

На рибарите лоша шега може да изиграе и екипировката. 

"Едни ботуши, които са високи и са вързани за колана. Проблемът е, че когато дойде вода, те се пълнят бързо с вода и стават като бетон. Няма начин да помръднеш с тях във водата", посочи Халачев от "Олимпик 2002".

Ако от НЕК не предприемат мерки рибарите са готови на протест.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Какъв инциден .То си е направо убийство! Сигнализирай за неуместен коментар