Всички язовири в България са пълни, не се очаква криза с питейната вода

Това сочи справка на Министерството на околната среда и водите

17.04.2021 | 13:52 Редактор: Жаклина Иванова

Всички язовири в България са пълни и се изпускат контролирано, за да има достатъчно свободни обеми за очакваните снеготопене и проливни дъждове, сочи справка от Министерството на околната среда и водите. 

Според експертите, през тази година не се очаква криза за питейната вода в Бургаско. Там язовир Камчия е пълен на 100%, като нивото му се поддържа. 

За разлика от миналата година, когато и язовир Копринка, и язовир Жребчево бяха на критично ниски нива, сега те са пълни над 80%. И двете съоръжения се източват контролирано, за да запазят тези обеми. Копринка е определян като стратегически важен язовир. Освен за напояване, от него зависи питейната вода на Стара Загора и на други области. Захранва с вода още три язовира, сред които и Овчарица и Розов кладенец, които са структурно определящи за енергетиката. 

"Сега ще има топъл вятър и дъжд, снегът се топи с много голяма скорост. Дали за три месеца или за три дни и три седмици никой не може да каже. Затова се опитваме да освободим малко обем в язовирите, които вече са пълни, така че да посрещнат първите води. Същевременно реките, като се изпразнят от големия дъжд, да могат да не преливат", коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Копринка пълни и Язовир Жребчево, който е пълен на 83%. Това, обаче, не притеснява специалистите, а напротив - определяно е като добра новина. 

"Това е едно очаквано количество вода. Към днешна дата язовирът е 328 милиона има още 70 милиона свободен обем. В момента няма основания да източваме язовира. Всички знаете чакахме и искахме той отново да бъде пълен", заяви управителят на "Напоителни системи” ЕАД – клон "Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов

При предстоящите валежи не се очаква да бъде изпускана вода от клапаните на язовирната стена, нещо, което е правено последно през 2014 година.  

"Има три метра до достигане, три метра във вертикала до достигане на обема ще бъде следено, имаме готовност да бъдат изпускани и по-големи количества по река Тунджа. Нашите разчети са да нямаме такава ситуация, просто контролирано да изпускаме 40-60-80 кубика при необходимост", добави още Иванов. 

Другият язовир в района "Асеновец“ в Сливен, който се използва за питейни нужди, също е пълен почти на 100%, като нивото му се поддържа с контролирано изпускане. 

"Там също няма основания за притеснения. Хубавото е, че язовирът има вода и занапред", подчерта той.

А пълният язовир Жребчево се превърна и в атракция. Десетки хора от района и цяла България се стичат, за да снимат придобилата известност като "Потопената църква". От две седмици тя отново е залята от придошлите води в язовира, след като почти 4 години остана на сушата. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК