В Рибарското селище: Минат ли изборите, политиците не се вясват

То съществува полулегално от 70-те години на миналия век

04.04.2021 | 20:31 Редактор: Юлия Христова

Какви бяха настроенията в Рибарското селище край Бургас преди изборите? Какво вълнува старите морски вълци и какви са надеждите им?.

Рибарското селище в Бургас е град-държава. Има си неформален кмет, постоянни жители, но няма статут, затова няма и избирателна секция. Селището съществува полулегално от 70-те години на миналия век, когато рибарите са изгонени от Бургас заради предстоящото разширение на пристанището. 

Оттогава тук живее и Бай Петьо Моряка. Чака да има слънце и подготвя лодката. Морето е това, което го вълнува, но не без значение са и изборите. Чака ги с надежда.

"Първото, което е, да ни узаконят. Тези 50 години дето живея тука да ми бяха взимали по 30 по 40 лв., колко пари щях да дам на държавата, а защо не го направи това нещо, ето сега ще си открием лекарски кабинет, ще си направим и зарзаватчийски", каза Петьо Моряка.

"Всичко е проблем тука! Ето, аз отчитам електроенергията, захранването е слабо, проблеми всякакви битови, само битовизми тука - така ще е първите 100 години, пък после ще видим. Как да ви кажа! Селището пречи на всички, на политици, на всички пречи", посочи електротехникът Георги Георгиев.

"През годините не един политик е ухажвал рибарите и е ял от чорбата им, но минат ли изборите, не се вясват", споделя Петьо Моряка. 

"Ей го, бях болен една година не мръднах от вкъщи, един не дойде да каже искаш ли едно кисело мляко, един хляб, нали много се праскат, фукат се! Не става моето момиче нямаш ли приятели", допълни Петьо Моряка.
 
Пpeз 2014 г. вcичĸи 240 дeпyтaти oт Hapoднoтo cъбpaниe получават ĸoпиe oт филм, посветен на рибарското селище. Търсят подкрепа да се paзpeшат пpoблeмитe нa "Чeнгeнeтo”. Дава им го бившият депутат Стоян Проданов, който дава името на ул. Консервна и живее сред рибарите. Казва, че  тук си почива от глупостта. 

"Глупост е контактите с елементарни хора. Това тъжното елементаризма, който ни заобикаля, завистта, злобата. Морето дава едно чувство за необятност, човекът да пътува", обясни Проданов.

Все пак и има надежда. Нов проект може да превърне селището в малка Венеция. Ще се изгради нoв пpиcтaн и eтнoгpaфcĸи ĸoмплeĸc. Идеята е "Ченгене" да се превърне в място за разходка, хапване на риба и снимка за спомен. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК