Хиляди се стекоха пред "Св. Александър Невски" за частица от благодатния огън

Първи свещ запали патриарх Неофит, който за първа година не водеше богослужението

02.05.2021 | 13:35 Редактор: Никола Симеонов

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта. Църковен звън оповести началото на празничното богослужение в патриаршеската катедрала "Александър Невски". Минути преди началото на службата, свещенослужители отидоха до синодалния параклис, за да вземат благодатния огън. 

Първи свещ запали патриарх Неофит, който за първа година не водеше великденското богослужение. Това направи врачанският митрополит Григорий, който изчете приветствие от Негово светейшество. Той води службата заедно с мелнишкия епископ Герасим.

Хиляди се стекоха пред храма, за да вземат частица от благодатния огън. По традиция със свещ в ръка хората обиколиха храма. Тази сутрин бяха отслужени празничните богослужения за Второ Възкресение. 

"Христос Воскресе! В пълнотата на съвършенството на този поздрав се крият и основанията за нашата вяра и тържеството на нашата вяра, така че Христос Воскресе!" каза председателят на храм "Света Неделя" отец Николай Георгиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК