Христос Воскресе!

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово

02.05.2021 | 08:09 Редактор: Никола Симеонов

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София Врачанският митрополит Григорий донесе Благодатния огън. Той води и пасхалното богослужение там в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод и предстоятел на храма. 

За втора година в условията на пандемична обстановка се извърши празничното пасхално среднощно бдение в катедралата. Служението започна с литийно шествие на храмовото духовенство, изнасяне на иконата на Възкресение и Евангелието. Шествието се отправи и до Синодалната палата, където получи донесения от Ерусалим Благодатен огън, предаде БНР.

"Наш свещен дълг е да свидетелстваме за Светлината", каза митрополит Григорий, който прочете пасхалното синодално послание на патриарх Неофит. Негово светейшество не присъства на службата поради планирани годишни прегледи. В словото се казва още:

"Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание, нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата божия милост към човека - за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели."

Вярващите дойдоха да получат благословия и да споделят празника:

"Пожелаваме много щастие на семейството си, на децата си най-вече, на внуците, успех занапред и да се оправи държавата ни и целия свят."

"Да се отървем от коронавируса."

"Здраве и благоденствие на българския народ."

"Пожелавам да има спасение за всички хора."

"Да има светли Христови празници, да пребъдат нашите деца, внуци, пра- прапоколение тук, на българска земя."

"Здраве и обич към цялата планета."

Службата продължи с пасхален канони и света литургия. Днес ще се отслужи и Второ Възкресение.   

В Пловдив посрещнаха празника с богослужение и ритуално обикаляне на църква, като по традиция най-масово посетената проява беше при храма „Света Богородица“.

"Богослужението за Възкресение Христово, Пасха и архиерейската Света златоустова литургия започнаха още в 23,30 в храма „Света Богородица". Службата беше оглавена от пловдивският митрополит Николай.

Празникът премина при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

"Христос Воскресе. Надявам се всички да сме живи и здрави и така с този пламък да го запазим всички и до в къщи, надявам се чашката да издържи дотогава“.

"Обикаляйки около църквата тази вечер, усетих това, което нашата вяра наистина символизира - възкръсването на Христос е символ затова, че каквото и да се случва винаги може да е по-добре, винаги можем да възкръснем, така че всички тегоби, които ни предстоят ще бъдат преборени, стига да вярваме, че могат да бъдат преборени“

Тържествената програма по случай Великден продължава и днес с отслужване на пасхалната вечерня от 11 часа сутринта в църквата „Света Марина“, а от 17 часа на площада пред общината ще има и голям празничен концерт.

В Бургас с по-малко хора, но при спазване на мерките за безопасност, храмовете в града посрещнаха Възкресение Христово. За здраве и за по-добро бъдеще на държавата помолиха хората. 

Десетки бургазлии се събраха пред църквата „Св. Иван Рилски“. Точно в полунощ отец Николай извести:

"Христос Воскресе!"

"Воистина Воскресе!"

Много по-малко бяха хората в сравнение с годините преди пандемията. Нямаше струпване, нямаше и дълга църковна служба.

За какво се помолиха хората?

"За здраве, да се оправи държавата, хората да бъдат много щастливи."

"Аз мисля, че ако човек вярва, че всичко ще се оправи, ще бъде така. Празникът за мен е предимно вяра - вяра в доброто, в бъдещето и в Господ. Ние празнуваме Него."

В Ловеч много вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на града, помолиха се здраве и отнесоха по домовете си благодатния огън. 

Пред катедралата в Ловеч митрополит Гавриил оповести Христовото възкресение:

"Възкресението Христово е победа на живота над смъртта.  Христовото възкресение дава на човека сили, които го преобразяват. Нека Господ  ни  дарува здраве, радост, мир, любов съм него и към хората. Честит празник! Христос Воскресе!"

Вярващите се помолиха най-вече за здраве и отнесоха по домовете си Благодатния огън:

"За мир и любов помежду си."

"Да се помолим за  здраве, за Божията благословия. В тези трудни времена, в които живеем Господ  да ни пази и да ни закриля."

"Да възкръсне доброто в българите. Да успеем да  се смирим и да бъдем мъдри."

"Благодатният огън  да ни носи здраве, благословия, благодат и мир."

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мил_
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години