Православния свят е притаил дъх в очакване на Възкресението Христово

Днес е последният ден от Страстната седмица

01.05.2021 | 20:00 Редактор: Жаклина Иванова

Велика събота е. Православния свят е притаил дъх в очакване на Възкресението Христово. Днес е последният ден от Страстната седмица. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. 

"В мига на свръхествественото възкресение на Христос се е случило нещо невероятно като факт, което е отпечатало тялото му върху този чист плат", сподели отецът в храм "Преображение Господне" Василий Саря. 

В очакване на Възкресение в храмовете в цялата страна са взети превантивни мерки. Заради вечерната служба паркирането пред храм-паметника "Александър Невски" е забранено, а подготовката за службата на открито продължи през целия ден.

За първа година службата няма да бъде водена от българския патриарх Неофит, а от Врачанския митрополит Гигорий. 

"Осигурени са 30 броя противопожарни екипи с противопожарни автомобили, един противопожарен автомобил и един брой линейка на площад "Александър Невски", заяви комисар Георги Толев.

Здравните власти препоръчват носенето на маски и спазването на дистанция по време на църковните службите. Част от хората предпочетоха по-спокойните часове, за да посетят храма. 

В храм-паметника "Свети Александър Невски" вярващите ще влизат през централния вход, а ще се излиза през страничния, за да няма засичане на потоците. В катедралата ще бъдат допускани до 300 души.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК