Пристига Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим (ВИДЕО)

Врачанският митрополит Григорий ще води българската църковно-държавна делегация

01.05.2021 | 08:15 Редактор: Десислава Атанасова

Православният свят се подготвя за Възкресение Христово. В последния ден от Страстната седмица православната църква припомня погребението и слизането в ада на Исус Христос. В края на деня час преди полунощ започва и празничната великденска служба. Около храмовете в цялата страна има и засилени мерки за сигурност. Пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" движението е ограничено, препоръчително е носенето на маски, както и спазването на дистанция. 

Тази сутрин от летище София излетя самолетът с българската делегация за благодатния огън. Заради Ковид мерките, нашите свещенослужители, начело с Врачанския митрополит Григорий, ще останат на летището в Тел Авив.

Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб и ще им го занесе. Очаква се огънят да пристигне на летище София към 19 часа. След като бъде посрещнат тържествено, делегации, които ще бъдат от всички епархии, ще го понесат във всички краища на страната.

Благодатният огън всяка година слиза часове преди празника по необикновен начин в параклиса на Божи гроб в Ерусалим, а първоначално пламъкът има необичайни свойства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК