fallback

Министър Ангелов: Преговорите за Sputnik V са противозаконни

Имунизираните с руската ваксина може да не попаднат в "зеления сертификат", смята доц. Кунчев

29.04.2021 | 19:28 Автор: Никола Симеонов

Интересът към руската ваксина напоследък нарасна сериозно, но тя все още не е одобрена за употреба от Европейската служба за контрол над лекарствата. Затова в ЕС тя все още не може да се прилага. Въпреки това парламентарната здравна комисия у нас реши да започнем преговори за ваксината без да чакаме становище на европейската агенция по лекарствата. Министърът на здравеопазването в оставка определи решението като противозаконно. 

"Ако някой реши да поръча тази ваксина тя не може да бъде освободена от митница. Трябва да се намери министър, който да наруши закона - аз няма да бъда този", категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

Не е ясно и дали хората, които си поставят руската ваксина ще могат да си издадат сертификат за ваксинация. 

"Между другото, питайки за ваксината Sputnik V, предложението на Европейската комисия е тези сертификати да важат само за ваксини, признати в Европейския съюз, така че нека да няма после изненадани, ако това стане регламент и влезе в сила за всички страни. Sputnik V е векторна ваксина, основава се на човешкия аденовирус. Също както препаратите Astra Zeneca и Janssen“, заяви доц. Кунчев.

Според вирусолози без одобрението от Европейската агенция по лекарствата, решението за внос у нас се взима на сляпо. 

"В Русия има много стара школа за създаване на ваксини, далеч съм от мисълта, че ваксината не е хубава. Но преди да започне да се използва, е добре регулаторен орган да прегледа и да потвърди данните за ефективност и за безопасност - дали ще е наш или европейският регулаторен орган, но когато се работи с хора трябва да има твърди доказателства, че нещата са така, както са описани. Нямаме този огромен ресурс, който се изисква. В ЕМА работят най-изтъкнатите експерти, специалисти, които са посветили живота си на това. Като членове на ЕС е добре да използваме тяхната експертиза", заяви зам. директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.  

Около 20 милиона са ваксинираните със Sputnik V в Русия. Официално до сега са регистрирани само типичните реакции след ваксиниране - настинка, кожно зачервяване и болка на мястото на убождането с иглата, главоболие и умора. Беше разпространена и информация за четири смъртни случая и шест тежки усложнения след ваксиниране със Sputnik V. По-късно руската федерална здравна служба "Росздравнадзор" отрече да има пряка връзка между ваксината и случаите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback