Магистрати на протест: С лобистки промени опитват да се унищожат работещи структури

Опасението на прокурорите е, че готвените промени засягат независимостта на съдебната система

29.04.2021 | 13:49 Редактор: Юлия Христова

В София протестът се проведе пред Съдебната палата. Според недоволните магистрати, чрез лобистки законодателни промени, които се прокарват спешно, се прави опит да се унищожат работещи структури.

"В момента ние ставаме свидетели как политическите сили искат да засегнат системата. Целта е дали да се защитават някакви чужди интереси или за някакви обвиняеми да избегнат наказателна отговорност", посочи говорителят на прокуратурата Сийка Милева. 

Опасението на прокурорите е, че готвените промени засягат независимостта на съдебната система. 

"Магистратите се чувстваме застрашени и заплашени, че се посяга на институциалния имунитет", подчерта ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Магистратите призоваха народните представители за диалог. 

"Ние призоваваме за държавническа мъдрост, а не за нечии интереси", посочиха прокурори. 

Вносителят на предложението да бъдат закрити спецпрокуратурата и спецсъдът Христо Иванов заяви, че протестите са административно организирани.

"Защото ние видяхме, имелите които са им изпращани. С уважение към колегите, но искам да им кажа: престанете да се държите като севернокорейско подразделение", заяви той. 

Освен в София, по едно и също време обвинители, облечени в тоги, излязоха пред съдебните палати и други големи градове на страната.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Време е
преди 2 години
за изкуствен интелект . Ако всичко стане много скъпо и парите нямат стойност със куршуми ли ще ги браним законите или със концлагери .Системата Богат- Беден бавно си отива .Със нея и вие псевдоинтелектуалците със точки , чертички и алинеи и инстинкти за оцеляване в главите . Сигнализирай за неуместен коментар