България ще забрани влизанията от Индия и още няколко държави

Колективен имунитет можем да постигнем още в края на юни

29.04.2021 | 11:00 Редактор: Здравко Черкезов
България ще забрани влизанията от Индия и още няколко държави

"Ако се запази сегашният темп на ваксиниране, в края на август България ще постигне колективен имунитет. Ако увеличим темпа на 50 хил. на ден, още в края на юни можем да постигнем колективния имунитет", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Днес ще бъдат пуснати заповедите свързани с извънредната епидемологична обстановка, а здравният министър призова всички българи да продължат да спазват мерките, докато не бъде постигнат колективен имунитет.

"Ще забраним влизания от Индия и още няколко държави, за да не поставим под риск хората в нашата страна", съобщи проф. Ангелов. 

От 30 до 9 май ще функционират зелени коридори, като ще се използват ваксини на основата на иРНК (Pfizer/BioNTech, Moderna, бел. ред), стана ясно още от думите му.

"Разполагаме с достатъчно ваксини и идеята е да достигнем максимално бързо до онези числа, до които се стремим", изтъкна здравният министър, визирайки посочените от доц. д-р Ангел Кунчев 70% ваксинирано население.

Със сегашното темпо ще преминем 800 хил. ваксинирани срещу Ковид-19, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Смъртността от Ковид-19 не може да се скрие. България е с изходно висока смъртност. Ние сме най-високата смъртност в Европа", посочи проф. Ангелов

И посочи липсата на профилактични програми и здравна култура като основни причини, но увери, че са предприети стъпки в тази посока.

"Никой не може да скрие, че българската нация е болна нация. Имаме много хора в напреднала възраст, много лошо контролирани хронични заболявания. Много ниска здравна култура, липсата на здравно обучение в училище. Нужно е да направим всичко нужно това да бъде променено", категоричен е здравният министър.

До края на деня здравните власти у нас ще издадат заповед за ново разхлабване на мерките, включително и за това от кога ще бъде забранен достъпът на хората, пристигащи от Индия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години