Взривените складове: Съзнателно забулване и корупционни елементи?

Коментар на дипломата проф. Здравко Попов

28.04.2021 | 22:05 Редактор: Жаклина Иванова

Каква е българската следа в руските шпионски скандали? Конфликтът Чехия - Русия: Как ще се овладее дипломатическото напрежение?

"Има много сериозна българка следа. Фокусът все повече се насочва към България и фирмата "ЕМКО" и Емилиян Гебрев. Начинът, по който се появиха тези информации в Прага - че октомври 2014 е взривен един склад с боеприпаси, по същия начин се появяват днес в България - че 2011, 2013. Оказва се, че с късна дата спрямо събитията, се открива някаква връзка и тази връзка води директно към руското военно разузнаване", заяви дипломатът проф. Здравко Попов в ефира на "Денят  ON AIR". 

Toй подчерта, че би трябвало да се опитаме да разгледаме ситуацията в контекста на големия геополитически сблъсък, който е заявен от Джо Байдън.

"Байдън ясно декларира, че големият враг на САЩ е Русия. Защото според него Русия категорично прави всичко възможно да разруши западните демокрации, ЕС, НАТО. Геополитически, САЩ и Русия се намират в Студена война. Не става дума за търговки войни, а за своеобразно идеологическа война", коментира Попов.

Дипломатът добави, че в големият геополитически триъгълник - Русия, Китай и САЩ ще се разиграват много събития. 

"Тук имаме опит за едно тестуване за геополитическа лоялност - до колко съюзниците са наистина в състояние да застанат на страната на САЩ. Затова в някакъв смисъл излязоха стари събития, стари случки. От тази гледна точка защо досега тези неща не са излезли? Защо години не сме разисквали този въпрос - за намесване във вътрешните работи на Русия?", заяви Попов.

Дипломатът коментира, че може да има съзнателни забулвания на тези случай, да има корупционни елементи във всичко, поради което разследванията да не са доведени до край.

"Сега, предизвикани от този геополитически конфликт, е дошло времето да се каже какво всъщност е станало и коя е причината за тези събития", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Президентът Земан не изключи възможността за руската намеса, но каза, че оригиналното разследване би трябвало да запази версията за някаква човешка грешка или техническа неизправност. Самият начин, че трябва да се говори за две версии, говори за прагматичност и рационалност", сподели Попов.

Дипломатът подчерта, че Русия и Чехия влошават отношенията си и много трудно могат да възстановят доверието помежду си..

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК