Чешкият президент: Установихме връзка между Гебрев и взрива на боеприпаси

Можем да смятаме българската следа за доказана

25.04.2021 | 19:50 Редактор: Здравко Черкезов

Доказана е българската следа във взрива в складовете за боеприпаси в Чехия през 2014 г. Това заяви чешкият президент Милош Земан в извънредно телевизионно интервю във връзка с инцидента. И призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването, като увери, че информацията няма да бъде засекретена.

"Никоя суверенна държава не може да си позволи двама чуждестранни агенти да предизвикат терористичен акт, довел до смъртта на двама чешки граждани и причинил щети за милиарди", заяви Земан.

И уточни, че се работи по две версии. 

"Първата и основната, е че е имало експлозия поради неправилно боравене с взривен материал. И втората е, че това е била операция за външно разузнаване", посочи чешкият президент. 

Подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. Въпреки това Земан определи ситуацията като сериозна. И не изключи, че скандалът с инцидента във Врбетица може да завърши като игра на специалните служби. 

В този случай са възможни сериозни последици за Чехия. По думите на Земан чешките служби са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото. 

"Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България. Има договори за покупко-продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс", съобщи Земан. 

Можем да смятаме българската следа за доказана. 

А в публикация на The New York Times излезе Гебрев за пръв път признава, че след анексирането на Крим от Русия е внасял оръжие в Украйна. 

Днес от дружеството на Гебрев - "Емко", заявиха, че в публикацията се правят неверни внушения за възможни търговски отношения на с Украйна. Това според фирмата не отговаря на истината и се опровергава от наличните документи.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК