Прокуратурата: Разследва се руска следа при взривовете в заводи на Емилиян Гебрев

И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна

28.04.2021 | 12:40 Редактор: Десислава Атанасова

4 взрива в заводи, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, разследват ДАНС и прокуратурата. Това съобщи на брифинг говорителят на на главния прокурор Сийка Милева. И припомни - първият взрив от ноември 2011-а е бил край село Долни дол - тогава е взривен склад с боеприпаси на фирмата "Емко", собственост на Емилиян Гебрев. Вторият случай е от 2015-а - тогава е взривен склад за готова продукция, собственост на ВЗМ Сопот. Според Милева, част от унищожената продукция също била собственост на "Емко". Третият взрив е в цех за боеприпаси в село Игнатово, собственост на ВМЗ Сопот. Четвъртият - от миналата година край Мъглиш, когато е взривен склад за капсулдетонатори на ВМЗ Сопот.

В последните 10 години бяха регистрирани редица взривове във военни заводи и складове.

"При четири от случаите се наблюдава сходство, сочи назначената експертиза на СОБТ. И при четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете. При всички тях липсват жертви и пострадали. При всички има предхождащ пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се оттеглят. Задействането на зарядите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна", заяви Милева.

Досъдебните производства са обединени и са в компетентността на Специализираната прокуратура. Може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете в Република България, опитите за отравянето на трима български граждани и взривовете в чужди държави, добави тя.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев.

От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за извършване на тежки престъпление от шестимата руски граждани, уточни говорителят на главния прокурор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК